Η Ομάδα μας

Κίνητρα

Η ομάδα Φτου! και βγαίνω… γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και εμψυχωτές. Βασική δράση της ομάδας είναι η δημιουργική απασχόληση και η εμπειρική γνώση για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Είναι κάτι σαν ένα κινητό, παιδικό εργαστήρι γεμάτο χρώματα, φαντασία και ουρανό, όπου το παιχνίδι γίνεται εργαλείο για την ανάπτυξη των αίσθήσεων, την ανάταση του πνεύματος και πηγή γνώσεων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ομάδας είναι σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή όλων των παιδιών στις ομαδικές –σχολικές ή εξωσχολικές- δραστηριότητες. Όταν η γνώση έρχεται μέσα από την δράση και τον πειραματισμό, τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα και η δημιουργικότητά τους ανθίζει. Γι’ αυτό και πρωταρχικός σκοπός της ομάδας είναι η συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την φύση.

Στόχοι

Η φιλοσοφία των Φτου! και βγαίνω… περιστρέφεται γύρω από τον ρυθμό, το παιχνίδι, την ελευθερία, την ομαδικότητα και τον αυτοσχεδιασμό. Οι στόχοι των προγραμμάτων είναι: η ψυχαγωγία των μαθητών, η γνωριμία με τον εαυτό τους, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, η ενίσχυση του αισθήματος της πρωτοβουλίας και της ανεξαρτησίας, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Όλα μπορούν να επιτευχθούν μέσα από ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες με την βοήθεια και την καθοδήγηση εμψυχωτών. Διοργανώνονται προγράμματα σε σχολεία, γειτονιές, ανοιχτούς χώρους καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία, σε παραδοσιακά εργαστήρια και στην ύπαιθρο. Ο ‘Παιδόκηπος’, χώρος της ομάδας λίγο πιο έξω από την πόλη του Ηρακλείου, θα φιλοξενήσει ιδιαίτερα εργαστήρια και σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, η ομάδα αναλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων με διαφορετικό χαρακτήρα και με βάση το παιχνίδι.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες της ομάδας βασίζονται κυρίως στο θεατρικό παιχνίδι και τους αυτοσχεδιασμούς, στο σωματικό θέατρο, την έμπνευση μέσα από το περιβάλλον και τις κατασκευές. Συμπεριλαμβάνουν ένα σωρό δράσεις που διεγείρουν τις αισθήσεις και την κίνηση, αναπτύσσουν τη φαντασία και κινητοποιούν τις ευαισθητοποιήσεις των παιδιών. Από τις ανθρώπινες σχέσεις και τη διαπολιτισμικότητα μέχρι τη λαογραφία και τους μύθους, το φυσικό και ζωικό βασίλειο. Από την αστρονομία μέχρι τη μαγειρική. Από φύτεμα κήπου και μικρού μποστανιού στην αυλή του σχολείου μέχρι κατασκευή κούκλας και μουσικών οργάνων από ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά. Τα παιδιά μεταμορφώνονται από επιστήμονες και θαλασσοπόρους μέχρι εξερευνητές και χειροτέχνες.

Ομαδικά και παραδοσιακά παιχνίδια από όλο τον κόσμο, αφήγηση και ‘χτίσιμο’ παραμυθιών, φωτογραφία και εικαστικά. Οι εκδρομές και τα παιχνίδια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και στην ύπαιθρο φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την παράδοση και την κουλτούρα, καλλιεργώντας την συνεργατικότητά τους. Από ζυμώματα και ευφάνταστες μαγειρικές μέσα σε υπαίθριες, αυτοσχέδιες κουζίνες, μέχρι ‘κυνήγι’ βοτάνων και ‘θησαυρών’ στην φύση…

Δέσμευση

… της ομάδας Φτου! και βγαίνω… είναι η ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών ώστε να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με διαφορετικούς τρόπους. Με σεβασμό στην ελευθερία κάθε ανθρωπου και την φύση.

Τζώρτζια Κυπριωτάκη & Έλενα Μαράκη.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: