ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΚΗΠΟ

«Παιδόκηπος»
Παιδαγωγικό εργαστήρι ελεύθερης εκπαίδευσης

Ο στόχος μας
Η παιδαγωγική ομάδα «Φτού!Και βγαίνω..» ξεκίνησε, με αγάπη και συνειδητό ενδιαφέρον για την διαπαιδαγώγηση παιδιών προσχολικής ηλικίας, πριν από τρία χρόνια, το εργαστήρι ελεύθερης εκπαίδευσης «Παιδόκηπος». Στο πρωινό τμήμα «καλλιεργούμε» με υπομονή, χαμόγελα και μια ζεστή αγκαλιά, μικρά «σποράκια» με σκοπό να είναι ευτυχισμένα παιδιά και να γίνουν ισορροπημένοι άνθρωποι.
Βασίζουμε την παιδαγωγική μας στις αρχές της ελεύθερης εκπαίδευσης, τις βάσεις της οποίας έχει θέσει ο φιλόσοφος/παιδαγωγός Rudolf Steiner, προσαρμόζοντας τις στα δικά μας δεδομένα και ανάγκες. Έτσι, δημιουργούμε ένα χώρο όπου το παιδί εκπαιδεύεται με βάση το ρυθμό, την ελευθερία, τη συνεργασία, την επαφή με την φύση μέσα από τον ατομικό του ρυθμό ανάπτυξης αλλά και αυτόν της ομάδας, η οποία λειτουργεί όπως ένας οργανισμός.

Το πρόγραμμα
Οι δύο ομάδες-τμήματα που διαμορφώνονται είναι μικρές σε αριθμό.
Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών βασίζεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, ανάλογα με τις ηλικίες, και εναλλάσσεται ρυθμικά σε σχέση με τις εποχές.
Το ελεύθερο παιχνίδι εντός και εκτός αίθουσας, η οργανωμένη και ελεύθερη κίνηση, το παραμύθι, το τραγούδι, η επαφή με τη φύση, ο αυτοσχεδιασμός και οι χειροτεχνίες είναι κάποιες από τις πιο βασικές δραστηριότητες του προγράμματος. Αυτές εμπλουτίζονται με οικιακές ασχολίες όπως το μαγείρεμα, το ζύμωμα ή το πλέξιμο.
Η επανάληψη βοηθάει το παιδί να νιώσει ασφάλεια και να αποκτήσει την αίσθηση του χρόνου. Μέσα από το παιχνίδι και τις εύ-ρυθμες δραστηριότητες αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα και ο σεβασμός προς τους άλλους.

Η παιδαγωγική μας ομάδα
Αποτελείται από πέντε παιδαγωγούς, Κυπριωτάκη Τζώρτζια, Μαράκη Έλενα, Μαρκάκη Κατερίνα, Καπνιστού Μαρία και Lichthart Attie, που έχουν πολλή όρεξη και πάθος για την παιδαγωγική διαδικασία. Μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης με τα παιδιά αφιερωνόμαστε, καθημερινά, στον ιδανικό σκοπό μας και στην αυτό-εκπαίδευση μας. Παρατηρούμε την ομάδα και παραμένουμε κοντά της με περιορισμένη αλλά εστιασμένη παρέμβαση, όπου και όσο χρειάζεται, ώστε να τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αναπτυχθούν και να ‘βρουν’ τον εαυτό τους. Δεν πιστεύουμε στην τιμωρία αλλά στην ξεκάθαρη και σταθερή οριοθέτηση και κανόνες που είναι απλοί και εφικτοί στα παιδιά.

Ο χώρος
Το μικρό παιδί γίνεται αυτό που είναι το περιβάλλον του. Το μικρό μας στέκι βρίσκεται τοποθετημένο στην εξοχή, με μοναδικούς ήχους το κελάηδισμα των πουλιών και τον αέρα. Η αυλή μας καλλιεργείται από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία φροντίζουν καθημερινά και τις κοτούλες που μας δίνουν το εβδομαδιαίο αυγό μας. Έτσι, ερχόμαστε σ’ επαφή με τις εναλλαγές του καιρού κι έχουμε πολλά ερεθίσματα για παρατήρηση. Ακόμη και το χειμώνα, βγαίνουμε έξω καθημερινά, «εξοπλισμένοι» και ντυμένοι κατάλληλα.
Ο εσωτερικός χώρος, διαμορφωμένος οικεία, με ζεστά χρώματα και παιχνίδια από φυσικά υλικά και με το τζάκι που μας ζεσταίνει τον χειμώνα, παρέχει στα παιδιά ασφάλεια και ηρεμία αλλά και πλούσιο υλικό για την καθημερινή τους διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη και εξέλιξή.

Η διατροφή
Αποτελεί για μας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών. ‘Ο,τι παρέχουμε στα παιδιά είναι απόλυτα ελεγμένο από εμάς και διαλεγμένο με προσοχή ως προς την ποιότητα. Επιλέγουμε προϊόντα από παραγωγούς εμπιστοσύνης μας, με ήθος και σεβασμό στο περιβάλλον και τη ζωή. Το δεκατιανό των παιδιών αποτελείται από φρέσκα φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Το μεσημεριανό βασίζεται σ’ ένα σταθερό πρόγραμμα με ποικιλία τροφών, υφών και θρεπτικών συστατικών.

Πληροφορίες
Ο Παιδόκηπος λειτουργεί καθημερινά για παιδάκια από 28 μηνών έως 5 χρονών. Η ομάδα των πιο μεγάλων λειτουργεί 8.30-14.00 και των πιο μικρών 9.00-13.00.
Έναρξη σχολικής χρονιάς 8 Σεπτεμβρίου 2014 και λήξη 30 Ιουνίου 2015.
Απογευματινό παιδαγωγικό εργαστήρι για ενήλικες.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Θα μας βρείτε:
Παιδόκηπος
Οδός Ηλία Μόσκου, Μαραθίτης, Τ.Κ. 71500, Ηράκλειο
Τηλ: 6956096222 (Τρίτες-Παρασκευές 17.30 – 20.30)
E-mail: ftoukaivgainw@gmail.com
http://www.ftoukaivgainw.wordpress.com

«Η υψηλότερη επιδίωξή μας είναι να προάγουμε ελεύθερους ανθρώπους, ικανούς να δίνουν οι ίδιοι νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους»
(R. Steiner)

Σχολιάστε